Prevalence of Bacteria and Absence of Anisakid Parasites in Raw and Prepared Fish and Seafood Dishes in Spanish Restaurants

Empreu sempre aquest identificador per citar o enllaçar aquest ítem http://hdl.handle.net/10045/53379
Información del item - Informació de l'item - Item information
Títol: Prevalence of Bacteria and Absence of Anisakid Parasites in Raw and Prepared Fish and Seafood Dishes in Spanish Restaurants
Autors: Sospedra, Isabel | Rubert, Josep | Soriano, José M. | Mañes, Jordi | Fuentes, Màrius V.
Grups d'investigació o GITE: Grupo de Investigación en Alimentación y Nutrición (ALINUT)
Centre, Departament o Servei: Universidad de Alicante. Departamento de Enfermería
Paraules clau: Bacteria | Anisakid parasites | Raw and prepared fish | Seafood dishes
Àrees de coneixement: Enfermería
Data de publicació: de març-2015
Editor: International Association for Food Protection
Citació bibliogràfica: Journal of Food Protection. 2015, 78(3): 615-618. doi:10.4315/0362-028X.JFP-14-362
Resum: This study evaluated the presence of bacteria and anisakid parasites in 45 samples of raw anchovies in vinegar, a dish widely eaten in Spain, and in 227 samples of cooked fish and cephalopods served in Spanish food service establishments. Our analysis showed that, according to European and Spanish regulation, 14 to 30% of the prepared fish and cephalopod dishes exceeded the maximum allowable level for mesophilic aerobic counts, and 10 to 40% of these samples exceeded the allowable levels for Enterobacteriaceae. None of the studied samples showed evidence of anisakid parasites, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella, or Listeria monocytogenes. These results indicate that application of hazard analysis and critical control points, food safety training courses, and routine inspections in compliance with current European and Spanish legislation help protect consumer health.
URI: http://hdl.handle.net/10045/53379
ISSN: 0362-028X (Print) | 1944-9097 (Online)
DOI: 10.4315/0362-028X.JFP-14-362
Idioma: eng
Tipus: info:eu-repo/semantics/article
Drets: © International Association for Food Protection
Revisió científica: si
Versió de l'editor: http://dx.doi.org/10.4315/0362-028X.JFP-14-362
Apareix a la col·lecció: INV - ALINUT - Artículos de Revistas
INV - PCC-HOI - Artículos de Revistas

Arxius per aquest ítem:
Arxius per aquest ítem:
Arxiu Descripció Tamany Format  
Thumbnail2015_Sospedra_etal_JFoodProtect_final.pdfVersión final (acceso restringido)65,74 kBAdobe PDFObrir     Sol·licitar una còpia


Tots els documents dipositats a RUA estan protegits per drets d'autors. Alguns drets reservats.