Prevalence of Bacteria and Absence of Anisakid Parasites in Raw and Prepared Fish and Seafood Dishes in Spanish Restaurants
Empreu sempre aquest identificador per citar o enllaçar aquest ítem
http://hdl.handle.net/10045/53379
Títol: | Prevalence of Bacteria and Absence of Anisakid Parasites in Raw and Prepared Fish and Seafood Dishes in Spanish Restaurants |
---|---|
Autors: | Sospedra, Isabel | Rubert, Josep | Soriano, José M. | Mañes, Jordi | Fuentes, Màrius V. |
Grups d'investigació o GITE: | Grupo de Investigación en Alimentación y Nutrición (ALINUT) |
Centre, Departament o Servei: | Universidad de Alicante. Departamento de Enfermería |
Paraules clau: | Bacteria | Anisakid parasites | Raw and prepared fish | Seafood dishes |
Àrees de coneixement: | Enfermería |
Data de publicació: | de març-2015 |
Editor: | International Association for Food Protection |
Citació bibliogràfica: | Journal of Food Protection. 2015, 78(3): 615-618. doi:10.4315/0362-028X.JFP-14-362 |
Resum: | This study evaluated the presence of bacteria and anisakid parasites in 45 samples of raw anchovies in vinegar, a dish widely eaten in Spain, and in 227 samples of cooked fish and cephalopods served in Spanish food service establishments. Our analysis showed that, according to European and Spanish regulation, 14 to 30% of the prepared fish and cephalopod dishes exceeded the maximum allowable level for mesophilic aerobic counts, and 10 to 40% of these samples exceeded the allowable levels for Enterobacteriaceae. None of the studied samples showed evidence of anisakid parasites, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella, or Listeria monocytogenes. These results indicate that application of hazard analysis and critical control points, food safety training courses, and routine inspections in compliance with current European and Spanish legislation help protect consumer health. |
URI: | http://hdl.handle.net/10045/53379 |
ISSN: | 0362-028X (Print) | 1944-9097 (Online) |
DOI: | 10.4315/0362-028X.JFP-14-362 |
Idioma: | eng |
Tipus: | info:eu-repo/semantics/article |
Drets: | © International Association for Food Protection |
Revisió científica: | si |
Versió de l'editor: | http://dx.doi.org/10.4315/0362-028X.JFP-14-362 |
Apareix a la col·lecció: | INV - ALINUT - Artículos de Revistas INV - PCC-HOI - Artículos de Revistas |
Arxius per aquest ítem:
Arxiu | Descripció | Tamany | Format | |
---|---|---|---|---|
2015_Sospedra_etal_JFoodProtect_final.pdf | Versión final (acceso restringido) | 65,74 kB | Adobe PDF | Obrir Sol·licitar una còpia |
Tots els documents dipositats a RUA estan protegits per drets d'autors. Alguns drets reservats.