Ajuda

Continguts

RUA (Repositori Institucional de la Universitat d'Alacant) recull, preserva i distribueix els documents digitals resultants de les activitats d' investigació i  docència de la Universitat d'Alacant. Ací podeu trobar articles, documents de treball, esborranys, informes tècnics, comunicacions de congressos, materials per a la docència i conjunts de dades en diversos formats digitals. Els nostres continguts creixen diàriament amb l'entrada de noves comunitats i col·leccions.

Els continguts de RUA estan organitzats en quatre tipus generals de dipòsit: docència, institucional, investigació i revistes i congressos. Cadascun d'aquests dipòsits s'organitza en comunitats i subcomunitats. Dins de cada comunitat o subcomunitat pot haver-hi un nombre il·limitat de col·leccions i dins de cada col·lecció un nombre il·limitat de documents.

RUA es pot consultar per qualsevol usuari. Tot i això, cal registrar-s'hi per a utilitzar els serveis i les funcionalitats següents:

Per a afegir un ítem a una col·lecció cal ser usuari autoritzat de la Universitat d'Alacant.

Cerca senzilla

Per a buscar en tot RUA, utilitzeu el quadre de cerca que hi ha a la part superior de la barra de navegació.

Escriviu el terme de cerca i feu clic en el botó de la lupa.

En la finestra de resultats, amb el desplegable del nou quadre de cerca, podeu restringir la cerca a una comunitat específica:

A continuació s'expliquen algunes directrius:

Cerca avançada

La cerca avançada permet delimitar el camp en què voleu buscar i combinar les cerques amb els operadors AND, OR i NOT.

Podeu delimitar la cerca a una comunitat concreta si la trieu en Cercar:

Igualment, hi ha els índexs de cerca per títol, autor, paraula clau, etc.

NOTA: cal utilitzar els quadres de cerca ordenadament. Si deixeu el primer quadre en blanc, la cerca no funcionarà.

Comunitats

El contingut de RUA s'organitza sobre quatre dipòsits principals: docència, institucional, investigació i revistes i congressos. Dins de cada dipòsit principal hi ha una estructura per comunitats i subcomunitats, amb un nombre il·limitat de col·leccions. Al seu torn, cadascuna d'aquestes col·leccions pot contenir un nombre il·limitat de documents. Aquesta organització permet a RUA una certa flexibilitat a l'hora de solucionar les diverses necessitats de les subcomunitats, cosa que permet decidir:

Determinar el flux de treball (workflow): revisar, editar, metadades.

Administrar les col·leccions

Cada subcomunitat té una pàgina pròpia amb informació, notícies i enllaços relacionats amb la seua activitat, a més d'una llista de les col·leccions de cada subcomunitat.

Col·leccions

Les subcomunitats poden mantenir un nombre il·limitat de col·leccions en RUA. Les col·leccions s'organitzen, quant a dipòsits de docència, institucional i investigació, per tipus de documents (articles de revistes, comunicacions en congressos, informes tècnics, materials de treball i docents, recursos audiovisuals, etc.). Pel que fa a les revistes i congressos, les col·leccions són els volums o nombres d'aquestes, o l'any del congrés. Les col·leccions poden seguir procediments de treball diferents.

Registrar-s'hi

En tractar d'accedir a una àrea de RUA en que calga autorització, el sistema sol·licitarà que introduïu la vostra adreça de correu electrònic i una contrasenya. Per a obtenir la contrasenya, us heu de registrar. Tothom pot registrar-se per a ser usuari del sistema; no obstant això, algunes funcions, com ara el dipòsit de continguts, estan restringides. Cal, en aquests casos, una autorització de la comunitat.

Enviar

Per a iniciar el procés de dipòsit en RUA hi ha dues opcions. Podeu accedir a la secció El meu RUA i feu clic en Afegir un ítem a la col·lecció.

Una altra manera d'iniciar el dipòsit de documents és recórrer les col·leccions existents fins que s'hi trobe la col·lecció en què es  vulga afegir un document. Després, feu clic en Envia a aquesta col·lecció.

Interrompre el procés de dipòsit

En qualsevol punt del procés de dipòsit, el podeu suspendre i conservar el vostre treball seleccionant l'opció Cancel·lar/Desar que hi ha al final de la pàgina.

Les dades ja introduïdes quedaran emmagatzemades fins que torneu al procés de dipòsit. La pàgina El meu RUA us recordarà que teniu un procés de dipòsit pendent. Si deixeu accidentalment un procés de dipòsit, podeu reprendre'l des de la pàgina El meu RUA. A més, podeu cancel·lar el dipòsit en qualsevol moment.

Seleccionar col·lecció

En iniciar el procés d'autoarxiu des de la secció El meu RUA, haureu de seleccionar la col·lecció en què voleu inserir el vostre treball.

En cas que hàgeu iniciat el procés d'autoarxiu recorrent les diverses col·leccions existents, aquest pas no és necessari.

Feu clic en la fletxa del costat dret de la caixa de diàleg i accedireu a la llista de col·leccions. Porteu el punter del ratolí a la col·lecció en què voleu afegir els vostres documents i feu-hi clic.

ATENCIÓ: si no apareixen les col·leccions de la vostra comunitat o us és negat el permís per a dipositar documents en una col·lecció seleccionada, envieu un correu a l'adreça rua@ua.es per a obtenir més informació.

Heu de tenir autorització de la vostra comunitat, per a dipositar documents en una de les vostres col·leccions. Si voleu dipositar un document en RUA, però no teniu comunitat, envieu un correu a l'adreça rua@ua.es, per a informar-vos sobre la manera d'establir una comunitat en RUA.

Seleccioneu l'opció Següent, per a continuar, o Cancel·lar/Desar, per a cancel·lar o fer el vostre dipòsit.

Enviar – Descriviu el vostre ítem (pàgina 1)

Si responeu sí a qualsevol de les qüestions d'aquesta pàgina, apareixerà un formulari adaptat per a recollir informació extra. Si no és així, apareixerà el formulari normal.

Feu clic en Següent, per a continuar, o en Cancel·lar/Desar, per a aturar o desar el vostre lliurament.

Enviar – Descriviu el vostre ítem (pàgina 2)

La informació que introduïu en aquesta secció constituirà un registre de metadades, que permetrà buscar i trobar els vostres documents amb motors de cerca. Com més ric siga aquest registre de metadades, més fàcil serà trobar el vostre document. Empleneu, per tant, tots els camps aplicables al document. Els camps marcats amb un asterisc (*) són obligatoris.

Autors*

Introduïu el nom dels autors de l'article que voleu dipositar. Seleccioneu l'opció Afegir més, per a poder afegir tants autors com calga. Autors o coautors poden ser persones, organitzacions o serveis que hagen creat o contribuït a crear el contingut del document. Si l'autor es una organització, utilitzeu el camp destinat als cognoms per a introduir-ne el nom.

Títol*

Introduïu la designació completa del document, a través de la qual ha de ser conegut. Tots els documents de RUA han de tenir un títol, que no pot acabar amb un punt. En cas que tinga subtítol, feu dos punts i un espai [: ] després del títol. Utilitzeu les majúscules només per a la primera lletra del títol i per als noms propis.

Altres títols

Aquest camp només apareix si heu indicat, en la primera pàgina, que aquest ítem té més d'un títol. Si l'ítem té un títol alternatiu vàlid, com ara un títol en un altre idioma o una abreviació, heu d'introduir-lo ací.

Data de publicació

Introduïu la data de publicació o distribució pública; si no en coneixeu el mes o el dia podeu deixar-los en blanc. Aquest camp és obligatori quan l'article ja ha sigut publicat.

Editor

Aquest camp només apareix si heu indicat, en la primera pàgina, que l'ítem ha sigut publicat o distribuït anteriorment.

Sèrie/Nombre

Algunes de les col·leccions en RUA estan numerades, és el cas dels informes tècnics o els papers de treball.

Identificadors

Si coneixeu algun número únic o codi que identifique el document en qualsevol sistema, introduïu-lo en aquesta part del procés. Feu clic en la fletxa que hi ha al costat dret del quadre d'entrada i seleccioneu una de les opcions disponibles, que són:

Enviar – Descriviu el vostre ítem (pàgina 3)

Tipus*

Seleccioneu el tipus de treball, o de gènere, que millor s'ajuste al vostre document.

Idioma

Seleccioneu l'idioma del document; el predominant, si n'hi ha més d'un. Per a seleccionar més d'un valor de la llista, heu de mantenir premuda la tecla ctrl i seleccionar amb el cursor altre idioma. Si el document no és textual o l'idioma utilitzat no consta en la llista, seleccioneu l'opció Altre.

Paraules clau*

Introduïu totes les paraules clau que siguen necessàries per a descriure el vostre document, des de les més generals fins a les més específiques. Com més termes empreu, més possibilitats tenen els usuaris de trobar el document en cerques per matèries. Utilitzeu un quadre de text per a cada paraula clau. Podeu afegir més quadres de text fent clic en l'opció Afegir-ne més.

Resum

Introduïu en el quadre de text el resum del document en l'idioma principal, corresponent a l'idioma seleccionat anteriorment. Podeu introduir un resum en un altre idioma fent clic en Afegir-ne més.

Patrocinadors

Si el vostre document és el resultat d'una investigació patrocinada, podeu donar informació sobre els patrocinadors en el camp Patrocinadors, una cel·la on podeu introduir qualsevol nota.

Notes

Hi podeu introduir qualsevol altra informació que descriga el document o comentaris que puguen ser útils als usuaris del document i no puguen ser introduïts en un altre camp. Aquesta informació serà visible en el sumari públic del document.

Feu clic en l'opció Següent per a prosseguir o en Cancel·lar/Desar para cancel·lar o registrar el dipòsit.

Enviar - Publicar un fitxer

Publicar un fitxer

Hi ha dos mètodes per a introduir el fitxer que es vol publicar:

Escriviu la ruta completa i el nom del fitxer en el quadre d'entrada i feu clic en l'opció Següent, que hi ha en el cantó inferior dret de la pantalla.

Feu clic en l'opció Buscar i accedireu a una finestra amb els vostres fitxers. Navegueu pels directoris i carpetes fins que trobeu el fitxer que voleu carregar.

Publicar més d'un fitxer

Si el dipòsit que voleu fer és de més d'un fitxer, hi ha el quadre d'entrada Descripció del fitxer. La informació que hi introduïu ajudarà els usuaris a entendre quin tipus d'informació hi ha emmagatzemada en cada fitxer, com ara "Document principal", "Imatges", "Programa d'ordinador" o "Dades". Introduïu una descripció per a cada fitxer i seleccioneu l'opció Següent per a continuar.

Formats de fitxers

Per a arxivar correctament un fitxer i permetre-hi l'accés, cal saber quin format té (PDF, HTML o Microsoft Word). Si el sistema no reconeix automàticament el format del fitxer, haureu d'identificar-lo. Si el format del fitxer apareix en la llista facilitada, seleccioneu-lo i feu clic en Dipositar. En cas que no trobeu el format en la llista, seleccioneu El format no consta en la llista i descriviu el format en el quadre de text que hi ha al final de la pàgina. No oblideu donar el nom de l'aplicació utilitzada per a crear el fitxer, per exemple: Autodesk AutoCad R20 per a UNIX.

Veure els formats suportats.

Atenció: si utilitzeu el navegador Netscape, els tipus de fitxers que apareixen per defecte són els HTML, per això, potser, no els podreu veure tots.

En ordinadors amb Windows o Macintosh, per a veure tots els arxius d'un directori la finestra Tipus d'arxius ha d'estar en la posició Tots els arxius (*.*).

En sistemes UNIX, feu clic a la dreta d'"*.html", en el quadre superior de text, i esborreu html, però deixeu "*". Després, cliqueu en l'opció Filter de la part inferior de la finestra per a veure tots els arxius.

En estar el nom del fitxer en el quadre d'entrada, feu clic en Següent.

Fitxer carregat

Després de carregar un fitxer, verifiqueu la informació presentada en la taula per a comprovar que és correcte. Hi ha dues formes de verificar que els fitxers han sigut correctament carregats:

Si només voleu carregar un fitxer, feu clic en Següent quan tingueu la seguretat que el fitxer va ser carregat correctament.

Si voleu carregar més d'un fitxer, feu clic en Afegir un altre fitxer i repetiu el procés. Quan tingueu la seguretat que tots els fitxers han sigut carregats correctament, feu clic en Següent.

Verificar el dipòsit

Aquesta pàgina permet revisar la informació introduïda fins ara en la descripció del document. Per a corregir o editar informació, feu un clic en el botó corresponent del costat dret o utilitzeu els botons ovals de la barra de progrés, per a recórrer les pàgines del procés de dipòsit. Quan tingueu la seguretat que el dipòsit és correcte, feu clic en l'opció Següent per a continuar.

Seleccioneu l'opció Següent per a prosseguir o Cancel·lar/Desar, per a cancel·lar o registrar el dipòsit.

Llicència Creative Commons

Els autors que ho consideren convenient poden assignar, des d'ací, una llicència Creative Commons a l'ítem que es vol dipositar. Elegiu una de les opcions oferides, feu clic en Escull una llicència i posteriorment en Proceed. Si no voleu assignar una llicència Creative Commons al vostre ítem, feu clic en Saltar Creative Commons.

Per a obtenir més informació sobre aquestes llicències, aneu a drets d'autor.

Llicència no exclusiva de dipòsit

Les persones que fan diposits a la UA han de concedir a aquesta institució una llicència, no exclusiva, per a mantenir i fer accessibles els seus documents en format digital en el Repositori de la Universitat d'Alacant (RUA).

Si escau, les comunitats poden definir llicències específiques per a les seues col·leccions, però, per defecte, s'usarà la llicència de distribució no exclusiva reproduïda davall.

En concedir aquesta llicència no exclusiva, els docents i investigadors mantenen els seus drets d'autor i, per tant, poden fer ús del treball dipositat com vulguen (publicació en mitjans comercials, dipòsit en altres repositoris, etc.). Si no es concedeix aquesta llicència no es pot continuar el dipòsit.

Llicència de distribució no exclusiva

Perquè el Repositori de la Universitat d'Alacant puga reproduir i comunicar públicament el vostre document cal acceptar els punts següents. Per favor, llegiu-los:

  1. En acceptar aquesta llicència, els autors o propietaris dels drets d'autor garanteixen a la Universitat d'Alacant el dret no exclusiu d'arxivar, reproduir, convertir (com es defineix més endavant), comunicar o distribuir el document en format electrònic.
  2. També estan d'acord amb el fet que la Universitat d'Alacant puga conservar més d'una còpia d'aquest document i, sense alterar-ne el contingut, convertir-lo a qualsevol format de fitxer, mitjà o suport, per a propòsits de seguretat, preservació i accés.
  3. Declaren que el document és un treball original propi o tenen el dret per a atorgar els drets continguts en aquesta llicència. També declaren que el document no infringeix, tant com els és possible saber, els drets d'autor de cap altra persona o entitat.
  4. Si el document conté materials dels quals no tenen drets d'autor, declaren que han obtingut el permís sense restricció del propietari dels drets d'autor, per a atorgar a la Universitat d'Alacant els drets requerits per aquesta llicència i que el material els drets del qual són de terceres persones està clarament identificat i reconegut en el text o contingut del document lliurat.
  5. Si el document es basa en una obra que ha tingut el patrocini o el suport d'una agència o organització diferent de la Universitat d'Alacant, es pressuposa que s'ha cumplit qualsevol dret de revisió o altres obligacions requerides per aquest contracte o acord.
  6. La Universitat d'Alacant n'identificarà clarament els noms, com a autors o propietaris dels drets del document, i no farà cap alteració del document diferent de les permeses en aquesta llicència.

Dipòsit conclòs

Després d'acceptar la llicència de distribució no exclusiva una pàgina indicarà que el dipòsit està complet.

En haver sigut introduït correctament el document en RUA, passarà pel procés (workflow) definit per a la col·lecció en què ha sigut dipositat.

Algunes col·leccions estan configurades perquè el procés de dipòsit passe per fases d'edició i revisió, d'altres poden acceptar el dipòsit de documents de immediatament. Rebreu una notificació, a través de correu electrònic, quan el document siga integrat en la col·lecció o si hi ha cap problema amb el dipòsit.

Per a obtenir més informació sobre els procediments d'una col·lecció en particular, contacteu amb el responsable (coordinador) de la comunitat a què pertany. També podeu verificar l'estat del vostre dipòsit en l'área El meu RUA.

Eina Handle System

Handle, identificador persistent

Des que el vostre document passa a formar part de RUA, s'atribueix a aquest un URL persistent. Això comporta que, contràriament a la major part de URL, aquest identificador no haurà de ser alterat quan el sistema migre a un nou equip (màquina) o quan es produïsquen alteracions en el sistema. Rebreu el URL persistent a través de correu electrònic. RUA, a través del Servei d'Informació Bibliogràfica i Documental de la Universitat d'Alacant, es compromet a mantenir la integritat de l'identificador, perquè puga utilitzar-lo amb seguretat, per a fer referència al vostre document en cites en publicacions i altres comunicacions. Els URL persistents són registrats amb el sistema Handle System, un sistema per a atribuir, administrar i resoldre identificadors persistents, coneguts com a Handles, per a documents digitals i altres recursos en Internet. El sistema Handle System és gestionat per la Corporation for National Research Initiatives (CNRI), que fa i promou investigacions d'interés públic i hi dóna suport.

El meu RUA

Només per a usuaris autoritzats

“El meu RUA” és una pàgina personal que manté cada usuari. Pot contenir un llistat dels ítems que estan en procés de lliurament, per a un membre en concret, o un llistat dels ítems que necessiten atenció per editar, revisar o comprovar.

Si sou usuari autoritzat de RUA o responsable del manteniment de les col·leccions de RUA, o de les metadades, podrà entrar en “El meu RUA”.

Hi trobareu:

Rebre actualitzacions per correu

Els usuaris poden subscriure's a un servei que, diàriament i per correu electrònic, avisa dels nous ítems afegits a les col·leccions. Els usuaris poden subscriure's a totes les col·leccions que vulguen.

Per a subscriure's:

Aquesta pàgina també té informació sobre serveis personals oferits per RUA, com ara una notificació per correu electrònic quan hi ha nous ítems afegits a la col·lecció.

Més informació

Per a demanar ajuda en l'ús de RUA o fer preguntes sobre com autoarxivar, contacteu amb l'administrador de RUA.

Per a informació general i notícies sobre DSpace, aneu a DSpace Website.