Development of food security through sustainable actions: an analysis of public policies in the State of Santa Catarina from 2015 to 2019
Empreu sempre aquest identificador per citar o enllaçar aquest ítem
http://hdl.handle.net/10045/119664
Títol: | Development of food security through sustainable actions: an analysis of public policies in the State of Santa Catarina from 2015 to 2019 |
---|---|
Títol alternatiu: | Desarrollo de la seguridad alimentaria a través de acciones sostenibles: un análisis de las Políticas Públicas en el Estado de Santa Catarina de 2015 a 2019 |
Autors: | Nogueira, Sanya Mendes | Lenzi, Fernando César | Hoeckesfel, Lenoir |
Paraules clau: | Food security | Sustainable development | Public policy | Sustainability | Seguridad alimentaria | Desarrollo sostenible | Políticas públicas | Sostenibilidad |
Data de publicació: | 23-de novembre-2021 |
Editor: | Universidad de Alicante. Instituto Universitario del Agua y de las Ciencias Ambientales |
Citació bibliogràfica: | Sostenibilidad: económica, social y ambiental. 2022, 4: 59-74. https://doi.org/10.14198/Sostenibilidad2022.4.04 |
Resum: | This research identifies and examines sustainable strategies and public policies that develop food security in the state of Santa Catarina from 2015 to 2019, in order to obtain relevant information to clarify the State's investment in related actions. The results obtained show that in the state of Santa Catarina, during this period, programs and actions that reformulated or modified the food system to develop sustainable food security strategies and public policies did not receive the highest amounts committed. This article intends to reinforce the importance of understanding how experiences that link public policies, sustainability and food security have been built in the State in order to promote local development in its multiple aspects – economic, social, cultural, environmental and health and wellbeing – being of the population and, considering that the reality of Santa Catarina can be applied in other contexts, it is expected that this study will strengthen the development of Public Policies by introducing new elements to the technical and scientific debate on the subject. | Esta investigación identifica y examina estrategias sostenibles y políticas públicas que desarrollan la seguridad alimentaria en el estado de Santa Catarina desde 2015 hasta 2019, con el fin de obtener información relevante para esclarecer la inversión del Estado en acciones relacionadas. Los resultados obtenidos muestran que en el estado de Santa Catarina, de 2015 a 2019, los programas y acciones que reformularon o modificaron el sistema alimentario para desarrollar estrategias de seguridad alimentaria sostenibles y políticas públicas no recibieron los mayores montos comprometidos. Este artículo pretende reforzar la importancia de comprender cómo se han construido en el Estado experiencias que vinculan las políticas públicas, la sostenibilidad y la seguridad alimentaria para promover el desarrollo local en sus múltiples vertientes: económica, social, cultural, ambiental y de salud y bienestar. de la población y, considerando que la realidad de Santa Catarina se puede aplicar en otros contextos, se espera que este estudio fortalezca el desarrollo de las Políticas Públicas al introducir nuevos elementos al debate técnico y científico sobre el tema. |
URI: | http://hdl.handle.net/10045/119664 |
ISSN: | 2695-2718 |
DOI: | 10.14198/Sostenibilidad2022.4.04 |
Idioma: | eng |
Tipus: | info:eu-repo/semantics/article |
Drets: | Licencia Creative Commons Reconocimiento 4.0 |
Revisió científica: | si |
Versió de l'editor: | https://doi.org/10.14198/Sostenibilidad2022.4.04 |
Apareix a la col·lecció: | Sostenibilidad: económica, social y ambiental - 2022, N. 4 |
Arxius per aquest ítem:
Arxiu | Descripció | Tamany | Format | |
---|---|---|---|---|
Sostenibilidad_04_04.pdf | 322,73 kB | Adobe PDF | Obrir Vista prèvia | |
Aquest ítem està subjecte a una llicència de Creative Commons Llicència Creative Commons