Combined effects of cellulose nanocrystals and silver nanoparticles on the barrier and migration properties of PLA nano-biocomposites

Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem: http://hdl.handle.net/10045/37889
Información del item - Informació de l'item - Item information
Título: Combined effects of cellulose nanocrystals and silver nanoparticles on the barrier and migration properties of PLA nano-biocomposites
Autor/es: Fortunati, Elena | Peltzer, Mercedes Ana | Armentano, Ilaria | Jiménez, Alfonso | Kenny, José María
Grupo/s de investigación o GITE: Análisis de Polímeros y Nanomateriales
Centro, Departamento o Servicio: Universidad de Alicante. Departamento de Química Analítica, Nutrición y Bromatología
Palabras clave: Poly(lactic acid) | Nano-biocomposites | Cellulose nanocrystals | Silver nanoparticles | Barrier properties | Migration kinetics
Área/s de conocimiento: Química Analítica
Fecha de publicación: sep-2013
Editor: Elsevier
Cita bibliográfica: Journal of Food Engineering. 2013, 118(1): 117-124. doi:10.1016/j.jfoodeng.2013.03.025
Resumen: Poly(lactic acid) (PLA)-based high performance nano-biocomposites were prepared to be used in active food packaging. Pristine (CNC) and surfactant modified cellulose nanocrystals (s-CNC) with silver (Ag) nanoparticles were used as the matrix modifiers. Binary and ternary systems were prepared. Morphological investigations revealed the good distribution of silver nanoparticles in PLA ternary systems. The combination of s-CNC and Ag nanoparticles increased the barrier effect of the produced films while the results of overall migration for the PLA nano-biocomposites revealed that none of the samples exceeded the overall migration limit, since results were well below 60 mg kg−1 of simulant.
Patrocinador/es: The authors gratefully acknowledge the financial support from the National Consortium of Materials Science and Technology (INSTM) and Spanish Ministry of Science and Technology (Project MAT2011-28640-C02-01).
URI: http://hdl.handle.net/10045/37889
ISSN: 0260-8774 (Print) | 1873-5770 (Online)
DOI: 10.1016/j.jfoodeng.2013.03.025
Idioma: eng
Tipo: info:eu-repo/semantics/article
Revisión científica: si
Versión del editor: http://dx.doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2013.03.025
Aparece en las colecciones:INV - NANOBIOPOL - Artículos de Revistas

Archivos en este ítem:
Archivos en este ítem:
Archivo Descripción TamañoFormato 
Thumbnail2013_Fortunati_etal_JFE_final.pdfVersión final (acceso restringido)1,21 MBAdobe PDFAbrir    Solicitar una copia


Todos los documentos en RUA están protegidos por derechos de autor. Algunos derechos reservados.