Repertori d'aliments en el Tirant lo Blanc: e dinaren-se ab molt gran plaer
Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem:
http://hdl.handle.net/10045/130016
Título: | Repertori d'aliments en el Tirant lo Blanc: e dinaren-se ab molt gran plaer |
---|---|
Autor/es: | Baile López, Eduard |
Grupo/s de investigación o GITE: | Estudis Transversals: Literatura i Altres Arts en les Cultures Mediterrànies | Recerca de la Literatura Contemporània |
Centro, Departamento o Servicio: | Universidad de Alicante. Departamento de Filología Catalana |
Palabras clave: | Alimentació | Menjar | Nodriment | Cuina | Tirant | Martorell | Food | Eating | Nutrition | Cookery |
Fecha de publicación: | 2009 |
Editor: | Universitat de València |
Cita bibliográfica: | Tirant. 2009, 12: 5-31 |
Resumen: | El propòsit d’aquest treball és donar compte del repertori d’aliments contingut en el Tirant lo Blanc o, per dir-ho en termes prestats de Josep Pla i el seu clàssic El que hem menjat, el que mengen (i beuen) els personatges de la nostra novel·la de cavalleries. No es tracta, doncs, d’observar cap mena de ritual a taula ni tampoc de reflexionar sobre processos de preparació culinària, sinó que pretenem de centrar-nos específicament en una recopilació el més exhaustiva possible de les carns, els llegums, les fruites o les begudes que serveixen per al nodriment de Tirant, Carmesina i la resta de personatges com a mostra aproximativa dels hàbits d’alimentació del segle XV, especialment pel que fa a la noblesa. | This paper tries to compile the repertoire of foods contained in Tirant lo Blanc or, taking cue from Josep Pla and his classic work El que hem menjat, what the characters of our chivalry novel eat (and drink). We do not want to observe any kind of ritual when sitting at the table nor study any culinary process, but we would like to attend specifically to each element (meats, vegetables, fruits, drinks) which contributes to the nutrition of Tirant, Carmesina and the rest of characters as an approximate way for analysis over feeding habits through the 15th century, especially regarding those people belonging to nobility. |
Patrocinador/es: | Aquest treball s’ha fet en el marc del projecte de recerca FFI2008-00826, finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació del Govern d’Espanya, i s’ha beneficiat de l’ajuda complementària ACOMP/2009/162 de la Generalitat Valenciana. |
URI: | http://hdl.handle.net/10045/130016 |
ISSN: | 1579-7422 |
Idioma: | cat |
Tipo: | info:eu-repo/semantics/article |
Derechos: | © Universitat de València |
Revisión científica: | si |
Versión del editor: | http://parnaseo.uv.es/tirant.htm |
Aparece en las colecciones: | INV - GRLC - Treballs sobre Literatura del Jo INV - ET - Artícles de Revistes |
Archivos en este ítem:
Archivo | Descripción | Tamaño | Formato | |
---|---|---|---|---|
Baile_2009_Tirant.pdf | 288,54 kB | Adobe PDF | Abrir Vista previa | |
Todos los documentos en RUA están protegidos por derechos de autor. Algunos derechos reservados.