Determination of aflatoxin M1 in milk samples by means of an inductively coupled plasma mass spectrometry-based immunoassay

Empreu sempre aquest identificador per citar o enllaçar aquest ítem http://hdl.handle.net/10045/64988
Información del item - Informació de l'item - Item information
Títol: Determination of aflatoxin M1 in milk samples by means of an inductively coupled plasma mass spectrometry-based immunoassay
Autors: Pérez Hernández, Emma | Martínez-Peinado, Pascual | Marco, Francisco M. | Gras, Luis | Sempere Ortells, José Miguel | Mora, Juan | Grindlay, Guillermo
Grups d'investigació o GITE: Espectrometría Atómica Analítica (GEAA) | Grupo de Inmunología, Biología Celular y del Desarrollo
Centre, Departament o Servei: Universidad de Alicante. Departamento de Química Analítica, Nutrición y Bromatología | Universidad de Alicante. Departamento de Biotecnología
Paraules clau: Aflatoxin M1 | Milk | Immunoassay | Gold nanoparticles | Inductively coupled plasma mass spectrometry
Àrees de coneixement: Química Analítica | Inmunología
Data de publicació: 1-de setembre-2017
Editor: Elsevier
Citació bibliogràfica: Food Chemistry. 2017, 230: 721-727. doi:10.1016/j.foodchem.2017.03.078
Resum: An inductively coupled plasma mass spectrometry (ICP-MS)-based immunoassay has been developed to quantify aflatoxin M1 (AFM1) at ultra-trace levels in milk samples. AFM1 detection is carried out by means of a competitive immunoassay using secondary biotinylated antibodies and streptavidin-conjugated Au nanoparticles. After acid addition, nanoparticles are decomposed and Au signal is registered by means of ICP-MS. Results demonstrate that, under optimum conditions, the limit of detection of the immunoassay (0.005 μg kg−1) is low enough to quantify AFM1 according to current international policies (including the more restrictive European one). Method accuracy and precision was checked by analyzing an AFM1 certified reference material and different milk samples spiked with known amounts of AFM1. AFM1 recovery values range from 80% to 102% whereas inter-assay and intra-assay precision are lower than 15%. Finally, this immunoassay methodology affords a higher dynamic working range (0.012–2.5 μg kg−1) than other immunoassay methodologies described in the literature.
Patrocinadors: The authors would like to thank the Generalitat Valenciana (Project GV/2014/138) and the Vice-Presidency for Research of the University of Alicante – Spain (Project GRE12-19) for the financial support of this work. E. Pérez also thanks the University of Alicante – Spain for the fellowship (UAFPU2011).
URI: http://hdl.handle.net/10045/64988
ISSN: 0308-8146 (Print) | 1873-7072 (Online)
DOI: 10.1016/j.foodchem.2017.03.078
Idioma: eng
Tipus: info:eu-repo/semantics/article
Drets: © 2017 Elsevier Ltd.
Revisió científica: si
Versió de l'editor: http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.03.078
Apareix a la col·lecció: INV - Grupo de Inmunología - Artículos de Revistas
INV - GEAA - Artículos de Revistas

Arxius per aquest ítem:
Arxius per aquest ítem:
Arxiu Descripció Tamany Format  
Thumbnail2017_Perez_etal_FoodChem_final.pdfVersión final (acceso restringido)603,99 kBAdobe PDFObrir     Sol·licitar una còpia
Thumbnail2017_Perez_etal_FoodChem_accepted.pdfAccepted Manuscript (acceso abierto)640,83 kBAdobe PDFObrir Vista prèvia


Tots els documents dipositats a RUA estan protegits per drets d'autors. Alguns drets reservats.