Historiografia del «Ball de Torrent»: de la moixiganga barroca al quadre de balls populars valencians (1692-1929)

Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem: http://hdl.handle.net/10045/34118
Información del item - Informació de l'item - Item information
Título: Historiografia del «Ball de Torrent»: de la moixiganga barroca al quadre de balls populars valencians (1692-1929)
Título alternativo: «Ball de Torrent» historiography: from Baroque masquerade to groups of popular dances in Valencia (1692-1929)
Autor/es: Sanchis Francés, Raül | Esteve-Faubel, José-María
Grupo/s de investigación o GITE: Música y Educación | Humanismo - Europa
Centro, Departamento o Servicio: Universidad de Alicante. Departamento de Didáctica General y Didácticas Específicas
Palabras clave: Ball de Torrent | Dansa i música tradicional | Teatre | Moixiganga | Festa valenciana | Dance of Torrent | Traditional dance and music | Theatre | Masquerade | Feasts of Valencia
Área/s de conocimiento: Música
Fecha de publicación: 16-jun-2013
Editor: Universitat de València. Departament de Filología Catalana
Cita bibliográfica: Scripta. Revista Internacional de Literatura i Cultura Medieval i Moderna. 2013, 1: 240-265. doi:10.7203/SCRIPTA.1.2586
Resumen: El Ball de Torrent és una moixiganga dramàtica popular escenificada a la ciutat de València i altres indrets del País Valencià des de finals del segle XVII fins a principis del segle XX. Estava organitzada per agrupacions gremials, juntes d’hospitals o clavaris de festes i protagonitzada per personatges agrupats en comparses que representaven una paròdia sobre les relacions entre les estructures de poder i les classes populars. Tot i la variabilitat segons el moment històric, es conforma com una mescla de quadres amb danses, música i jocs teatrals. El ball interacciona de diverses formes amb algunes festes valencianes i és, probablement, una de les mostres de teatre de carrer més nostrades i menys estudiades de la València Moderna. En aquest article es realitza una revisió bibliogràfica crítica i una primera anàlisi historiogràfica. | Ball de Torrent (Dance of Torrent) is a popular dramatic masquerade staged in Valencia since the late seventeenth century to the early twentieth. It was organized by guilds, hospital managements or festival organizers. The actors were grouped in associations representing a parody on the relationships between power structures and popular classes. Despite the variability depending on the historical period, it consisted of a mixture of episodes or scenes with dance, music and theatre games. Any Festivals in Valencia are connected with the Ball de Torrent. It’s probably one of the most interesting samples of street theatre and studied under of the Modern Valencia. This paper analyses historical sources to review and critique bibliography.
URI: http://hdl.handle.net/10045/34118
ISSN: 2340-4841
DOI: 10.7203/SCRIPTA.1.2586
Idioma: cat
Tipo: info:eu-repo/semantics/article
Derechos: Licencia Creative Commons Reconocimiento 3.0
Revisión científica: si
Versión del editor: http://dx.doi.org/10.7203/SCRIPTA.1.2586
Aparece en las colecciones:INV - MAPEM - Artículos de Revistas
INV - Humanismo-Europa - Artículos de Revistas y Capítulos de Libros

Archivos en este ítem:
Archivos en este ítem:
Archivo Descripción TamañoFormato 
Thumbnail2586-8272-1-PB.pdf1,02 MBAdobe PDFAbrir Vista previa


Este ítem está licenciado bajo Licencia Creative Commons Creative Commons