Vocabulari anatòmic de la tonyina: una proposta valenciana

Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem: http://hdl.handle.net/10045/74689
Información del item - Informació de l'item - Item information
Título: Vocabulari anatòmic de la tonyina: una proposta valenciana
Título alternativo: Terminology for describing the anatomy of the tunny fish: A proposal from valencia
Autor/es: Llorca, Francesc Xavier
Grupo/s de investigación o GITE: Literatura Catalana Medieval (LICATMED)
Centro, Departamento o Servicio: Universidad de Alicante. Departamento de Filología Catalana
Palabras clave: Tonyina | Thunnus thynnus | Lèxic tonaire | Salaó | Almadrava | Tunny / tuna fish | Tunny / tuna fish vocabulary | Salting | Tuna-fishing net
Área/s de conocimiento: Filología Catalana
Fecha de publicación: 2018
Editor: Institut d'Estudis Catalans
Cita bibliográfica: Estudis Romànics. 2018, 40: 145-164. doi:10.2436/20.2500.01.240
Resumen: La tonyina, Thunnus thynnus, és un dels éssers marins més rellevants de l’alimentació i cultura catalanes. Però malgrat la importància d’aquest ésser marí en l’esdevenir comercial, gastronòmic i vital de la Mediterrània, el seu lèxic ha sigut estudiat de manera imprecisa, parcial i dispersa tant en català com en altres llengües. Així doncs, l’objectiu principal del nostre treball serà fer una proposta de terminologia tonyinera que ompli el buit lèxic existent a través de definicions anatòmiques i gastronòmiques tan precises com sigui possible. De fet, en aquest vocabulari presentem cinquanta-tres termes de la morfologia del túnid dels quals quinze vénen definits en els nostres diccionaris en relació a la tonyina, vint-i-set apareixen de manera indirecta, i són onze els termes fonamentals de l’anatomia del peix i gastronòmica que no apareixen en les nostres obres lexicogràfiques principals. | The tunny fish, Thunnus thynnus, is one of the most important sea species in Catalan culture and the Catalan food industry. However, despite its vital, commercial and gastronomic importance in the future of the Mediterranean, the lexis relating to it has been studied in an imprecise, piecemeal, sporadic fashion both in Catalan and other languages. Therefore, the principal aim of this article is to propose terminology to fill this gap with maximally accurate anatomical and gastronomic definitions. In this vocabulary, we present fifty-three terms that describe the morphology of the species, fifteen of which are already defined in our dictionaries, twenty-seven indirectly, and finally there are eleven basic vocabulary items referring to the anatomy of the fish and its gastronomic use that are absent from these reference works.
URI: http://hdl.handle.net/10045/74689
ISSN: 0211-8572 | 2013-9500 (Internet)
DOI: 10.2436/20.2500.01.240
Idioma: cat
Tipo: info:eu-repo/semantics/article
Derechos: Llicència Creative Commons Reconeixement-NoComercial-SenseObresDerivades 4.0
Revisión científica: si
Versión del editor: https://doi.org/10.2436/20.2500.01.240
Aparece en las colecciones:INV - LICATMED - Articles de Revistes

Archivos en este ítem:
Archivos en este ítem:
Archivo Descripción TamañoFormato 
Thumbnail2018_Llorca-Ibi_Estudis-Romanics.pdf173,76 kBAdobe PDFAbrir Vista previa


Este ítem está licenciado bajo Licencia Creative Commons Creative Commons