Microwave assisted high performance liquid chromatography for the separation of triacylglycerols in vegetable oils using an evaporative light scattering detector

Empreu sempre aquest identificador per citar o enllaçar aquest ítem http://hdl.handle.net/10045/94816
Información del item - Informació de l'item - Item information
Títol: Microwave assisted high performance liquid chromatography for the separation of triacylglycerols in vegetable oils using an evaporative light scattering detector
Autors: Carballo Marrero, Silvia | Prats Moya, Soledad | Maestre, Salvador E. | Todolí Torró, José Luis
Grups d'investigació o GITE: Análisis de Alimentos, Química Culinaria y Nutrición (AAQCN) | Análisis de Polímeros y Nanomateriales
Centre, Departament o Servei: Universidad de Alicante. Departamento de Química Analítica, Nutrición y Bromatología
Paraules clau: MW-HPLC | Triacylglycerols | Vegetable oils | Almonds | Tiger nuts | Triolein | Trilinolein
Àrees de coneixement: Nutrición y Bromatología | Química Analítica
Data de publicació: 1-de desembre-2019
Editor: Elsevier
Citació bibliogràfica: Food Chemistry. 2019, 300: 125203. doi:10.1016/j.foodchem.2019.125203
Resum: Microwave (MW) radiation was applied to perform the separation of triacylglycerols (TGs) in oil samples. The novelty of the work lies in the application of MW radiation to assist the separation of several non-polar compounds employing a totally organic mobile phase. Once the influence of the evaporative light scattering detector (ELSD) variables on the sensitivity was optimized, the TGs separation was compared conditioning the column with either a conventional HPLC or a MW oven. Contrary to previous applications in which the mobile phase contained water, the improvement in sensitivity using MW was not as significant in comparison with conventional heating but it allowed a shortening in the retention times of several TGs in about 50% respect elution at room temperature. The method was finally applied for the quantification of most common TGs in almond, tiger nut, and argan oil.
Patrocinadors: Authors wish to thank the Spanish Ministry of Science, Innovation and Universities for the financial support (Project Ref. PGC2018-100711-B-I00).
URI: http://hdl.handle.net/10045/94816
ISSN: 0308-8146 (Print) | 1873-7072 (Online)
DOI: 10.1016/j.foodchem.2019.125203
Idioma: eng
Tipus: info:eu-repo/semantics/article
Drets: © 2019 Elsevier Ltd.
Revisió científica: si
Versió de l'editor: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.125203
Apareix a la col·lecció: INV - AAQCN - Artículos de Revistas
INV - NANOBIOPOL - Artículos de Revistas

Arxius per aquest ítem:
Arxius per aquest ítem:
Arxiu Descripció Tamany Format  
Thumbnail2019_Carballo-Marrero_etal_FoodChem_final.pdfVersión final (acceso restringido)747,19 kBAdobe PDFObrir     Sol·licitar una còpia


Tots els documents dipositats a RUA estan protegits per drets d'autors. Alguns drets reservats.