The Gestation of Modern Gastronomy in Spain (1900-1936)

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Title: The Gestation of Modern Gastronomy in Spain (1900-1936)
Other Titles: La gestación de la gastronomía moderna en España (1900-1936)
Authors: Aguirregoitia Martínez, Ainhoa | Fernández-Poyatos, M. Dolores
Research Group/s: Grupo de Estudios sobre Publicidad Institucional, Política y Social (GEPIPS) | Relaciones Públicas, Responsabilidad Social y Comunicación con Públicos Especializados y las Minorías
Center, Department or Service: Universidad de Alicante. Departamento de Comunicación y Psicología Social
Keywords: Gastronomy | History | 20th century | Culinary | Spanish Modernity | Nationalism | Gastronomía | Historia | Siglo XX | Culinaria | Modernidad Española | Nacionalismo
Knowledge Area: Comunicación Audiovisual y Publicidad
Issue Date: Dec-2017
Publisher: Consejo Superior de Investigaciones Científicas (España)
Citation: Culture & History Digital Journal. 2017, 6(2): e019. doi:10.3989/chdj.2017.019
Abstract: This article discusses the gastronomic activity that took place in Spain between 1900 and 1936. It does so assuming that the modernisation process of Spain’s gastronomy transpired during these years, which is the same period recognised for when modernity emerged in other areas. This approach has been possible due to the discovery and analysis of unpublished testimonies of that time, mainly obtained from the general illustrated and specialised trade press as well as treatises written by cooks and writers of the period and the contemporary literature on the subject. These findings support the existence of factors such as the desire to have a national culinary identity, the creation of the first training centres, the emergence of professional associations and the abundant production of cookery books, treatises and culinary magazines. All these elements enable us to outline and contemplate the formation of the modern structure of gastronomic activity, but above all, they enrich part of its history and highlight the advisability of conducting research in a field that is so important for Spain; namely gastronomy. | Este artículo aborda la actividad gastronómica que existió en España entre 1900 y 1936, y lo hace desde la asunción de que fue entonces cuando se gestó la modernidad gastronómica, tal y como la historia reconoce dicha modernidad en otros órdenes. Este planteamiento ha sido posible gracias al descubrimiento y análisis de testimonios inéditos de la época, obtenidos sobre todo de prensa generalista, ilustrada y prensa especializada del sector, pero también de tratados de cocineros y escritores del momento, sin olvidar la bibliografía contemporánea al respecto. Estos hallazgos avalan la existencia de factores como el anhelo de una identidad culinaria nacional, la creación de los primeros centros formativos, los inicios de las asociaciones profesionales y la abundante producción de recetarios, tratados y revistas culinarias. Todos estos agentes permiten esbozar y plantear la conformación de la estructura moderna de la actividad gastronómica, pero sobre todo amplían una parte de su historia y sugieren la conveniencia de investigar en un ámbito tan importante para nuestro país como es el de la gastronomía.
URI: http://hdl.handle.net/10045/71778
ISSN: 2253-797X
DOI: 10.3989/chdj.2017.019
Language: eng
Type: info:eu-repo/semantics/article
Rights: © 2017 CSIC. This is an open-access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY) Spain 3.0.
Peer Review: si
Publisher version: http://dx.doi.org/10.3989/chdj.2017.019
Appears in Collections:INV - GEPIPS - Artículos de Revistas
INV - RRPP - Artículos de Revistas

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