Protection by polyphenol extract from olive stones against apoptosis produced by oxidative stress in human neuroblastoma cells

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Title: Protection by polyphenol extract from olive stones against apoptosis produced by oxidative stress in human neuroblastoma cells
Other Titles: Protección de un extracto de polifenoles de huesos de aceitunas frente a la apoptosis producida por estrés oxidativo en células de neuroblastoma humano
Authors: Cortés Castell, Ernesto | Veciana Galindo, Carmen | Torro Montell, Luis | Palazón Bru, Antonio | Sirvent Segura, Elia | Gil Guillén, Vicente | Rizo-Baeza, Mercedes
Research Group/s: Salud y Cuidados en Grupos Vulnerables (SACU)
Center, Department or Service: Universidad de Alicante. Departamento de Enfermería
Keywords: Polyphenols | Olive stones | Apoptosis | Human neuroblastome cells | Polifenoles | Huesos de aceitunas | Apoptosis | Células de neuroblastoma
Knowledge Area: Enfermería
Issue Date: 2016
Publisher: Grupo Aula Médica
Citation: Nutrición Hospitalaria. 2016, 33(1): 118-122. doi:10.3305/nutr+hosp.vi.10039
Abstract: Objective: We evaluated the protective activity of an extract from a by-product such as olive stones, through its ability to inhibit H202 induced apoptosis in the SH-SY5Y human neuroblastoma cell line. Material and methods: To such end, 20,000 cells/well were cultivated and differentiation with retinoic acid was initiated. Once the cells were differentiated, apoptosis was induced with and without H2O2 extract. Finally, cDNA extraction was performed, and pro-apoptotic genes Bax and anti-apoptotic genes Bcl-2 were analyzed. Quantification of the gene expression was performed using the GAPDH gene marker. Results: Cell viability with the extract is 97.6% (SD 5.7) with 10 mg/l and 62.8% (SD 1.2) to 50 mg/l, using 10 mg/l for the biomarker assay. The retinoic acid differentiated SH-S cell line (10 μM) shows a clear apoptosis when treated with H2O2 150 μM, with a Bax/Bcl-2 ratio of 3.75 (SD 0.80) in contrast to the differentiated control cells subjected to H2O2 and with extract, which have the same ratio of 1.02 (SD 0.01-0.03). Conclusion: The olive stone extract shows anti-apoptotic activity in the provoked cell death of SH-SY5Y human neuroblastoma cells in their normal state, defending them from oxidative stress which produces a significant increase in the apoptotic gene ratio in contrast to anti-apoptotic genes (Bax/Bcl-2). | Objetivo: evaluar la actividad protectora del extracto de un subproducto como son los huesos de aceitunas, mediante su capacidad de inhibir la apoptosis en la línea celular humana de neuroblastoma SH-SY5Y inducida con H2O2. Material y métodos: se han cultivado 20.000 cel/pocillo, iniciando diferenciación con ácido retinoico y, una vez diferenciadas las células, se ha inducido la apoptosis con H2O2 con extracto y sin presencia del mismo. Finalmente se efectúa la extracción de cDNA y el análisis de los genes proapoptótico Bax y antiapoptótico Bcl-2. La cuantificación de la expresión génica se realiza frente al gen marcador GAPDH. Resultados: la viabilidad celular con el extracto es del 97,6% (SD 5,7) con 10 mg/l y 62,8% (SD 1,2) a 50 mg/l, utilizando 10 mg/l para el ensayo de biomarcadores. Las células de la línea SH-S diferenciadas con ácido retinoico (10 μM), muestran una clara apoptosis al ser tratadas con H2O2 150 μM, con una relación Bax/Bcl2 de 3,75 (SD 0,80) frente a las células diferenciadas control y sometidas a H2O2 y con extracto que tienen la misma relación de 1,02 (SD 0,01-0,03). Conclusión: el extracto de huesos de aceitunas presenta una actividad antiapoptótica frente a la provocación de la muerte celular por peróxido de hidrógeno, preservando a las células de neuroblastoma humano SH-SY5Y en su estado de normalidad, al defenderlas del estrés oxidativo que produce un significativo aumento de la relación de genes apoptóticos frente a antiapoptóticos (Bax/Bcl2).
URI: http://hdl.handle.net/10045/53700
ISSN: 0212-1611 | 1699-5198 (Online)
DOI: 10.3305/nutr+hosp.vi.10039
Language: eng
Type: info:eu-repo/semantics/article
Rights: Licencia Creative Commons Reconocimiento 4.0
Peer Review: si
Publisher version: http://dx.doi.org/10.3305/nutr+hosp.vi.10039
Appears in Collections:INV - SACU - Artículos de Revistas

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