Unidades de medida utilizada en los tratamientos para reducir el peso y la obesidad: revisión sistemática

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10045/43360
Información del item - Informació de l'item - Item information
Title: Unidades de medida utilizada en los tratamientos para reducir el peso y la obesidad: revisión sistemática
Other Titles: Measurement Units Used in Treatments to Reduce Weight and Obesity. Systematic Review
Authors: Gutiérrez-Hervás, Ana | Reig García-Galbis, Manuel | Rizo-Baeza, Mercedes | Cortés Castell, Ernesto | Mur Villar, Norma | Aguilar Cordero, María José
Research Group/s: Enfermería y Cultura de los Cuidados
Center, Department or Service: Universidad de Alicante. Departamento de Enfermería
Keywords: Obesidad | Pérdida de peso | Dieta | Dieta reductora | Distribución de la grasa corporal | Obesity | Weight loss | Diet | Diet, reducing | Body fat distribution
Knowledge Area: Enfermería
Issue Date: 2014
Publisher: Grupo Aula Médica
Citation: Nutrición Hospitalaria. 2014, 30(3): 478-485. doi:10.3305/nh.2014.30.3.7619
Abstract: Existen diferentes tratamientos para reducir el sobrepeso y la obesidad; no obstante, los resultados de los tratamientos sobre la pérdida de peso tienen una expresión muy heterogénea. Objetivo: Determinar las unidades de medida más utilizadas en los tratamientos de pérdida de peso, mediante la revisión de artículos científicos. Método: Se ha realizado una revisión sistemática de los últimos 5 años en CINHAL, Proquest y Scopus. Se han seleccionado los artículos publicados en inglés, francés y español. Los criterios de inclusión han sido: artículos de tratamiento únicamente dietético del sobrepeso en humanos. Los criterios de exclusión: tratamientos no dietéticos, enfermedades metabólicas, menos de 50 pacientes y menos de 8 semanas de tratamiento. La revisión ha sido realizada por dos investigadores independientes. Resultados y discusión: De 854 artículos, sólo 61 cumplían con los criterios establecidos. Estos se agruparon en 5 subgrupos, según expresaban la pérdida, en kilos o en porcentajes. Los resultados muestran falta de homogeneidad en la expresión de dicha pérdida. Conclusiones: Existe una gran heterogeneidad en la expresión de los resultados de los tratamientos de pérdida de peso; la dieta es una de las herramientas menos usadas; el análisis de los ensayos clínicos de intervención refleja una alta calidad en los sujetos mayores de 18 años, destacando la carencia de este tipo de líneas de investigación en los menores de esa edad. Por ello, se deberían estandarizar las magnitudes de expresión del éxito de dichos tratamientos y aumentar las líneas de investigación sobre este tema. | There are different parameters to express the loss of weight in the treatment of overweight and obesity: absolute loss, percentage of loss, decrease in BMI, etc. Objective: To determine the magnitudes more used in the bibliography in order to establish criteria for uniformity in the expression of those results. Methods: a systematic review of the last five years has made at Proquest, CINHAL, Scopus, with descriptors “body fat distribution” and “diet” and “diet, reducing” and “weight loss”. Articles published in English, French and Spanish were selected. Inclusion criteria were used: articles only dietary treatment of overweight in humans, and exclusion criteria: not dietary treatments, metabolic diseases, less than 50 patients and less than 8 weeks of treatment. Title, summary, methodology, results and discussion have been analysed by two researchers independently. Results and discussion: 854 items found, only 61 met the criteria. These were grouped into 5 subgroups, as they expressed the weight loss (weight or fat loss in kg; weight and fat loss in kg; weight or fat loss in %; weight loss in % and fat loss in kg or vice versa; weight and far loss in%). The results show a lack of homogeneity in the loss, being the percentage the most used expression. Conclusions: There is great heterogeneity in the expression of results of the treatments for weight loss; the diet is one of the least used tools; the analysis of clinical trials of intervention reflects a high quality in subjects older than 18 years, highlighting the lack of this type of research lines in children under 18 years. Therefore, it should standardize the magnitudes of expression of the success of these treatments and increase the lines of research on this topic.
URI: http://hdl.handle.net/10045/43360
ISSN: 0212-1611 | 1699-5198 (Online)
DOI: 10.3305/nh.2014.30.3.7619
Language: spa
Type: info:eu-repo/semantics/article
Peer Review: si
Publisher version: http://dx.doi.org/10.3305/nh.2014.30.3.7619
Appears in Collections:INV - SACU - Artículos de Revistas
INV - EYCC - Artículos de Revistas

Files in This Item:
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Thumbnail2014_Gutierrez-Hervas_etal_NutrHosp.pdf353,35 kBAdobe PDFOpen Preview


Items in RUA are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.