Active packaging for fresh food based on the release of carvacrol and thymol

Empreu sempre aquest identificador per citar o enllaçar aquest ítem http://hdl.handle.net/10045/33684
Información del item - Informació de l'item - Item information
Títol: Active packaging for fresh food based on the release of carvacrol and thymol
Autors: Ramos, Marina | Beltrán Sanahuja, Ana | Valdés, Arantzazu | Peltzer, Mercedes Ana | Jiménez, Alfonso | Garrigós, María del Carmen | Zaikov, Gennady
Grups d'investigació o GITE: Análisis de Polímeros y Nanomateriales
Centre, Departament o Servei: Universidad de Alicante. Departamento de Química Analítica, Nutrición y Bromatología
Paraules clau: Active packaging | Carvacrol | Thymol | Strawberries | Bread | Thermal properties | Volatile compounds
Àrees de coneixement: Química Analítica
Data de publicació: 2013
Editor: Lviv Polytechnic National University
Citació bibliogràfica: Chemistry & Chemical Technology. 2013, 7(3): 295-303
Resum: Active packaging is becoming an emerging food technology to improve quality and safety of food products. One of the most common approaches is based on the release of antioxidant/antimicrobial compounds from the packaging material. In this work an antifungal active packaging system based on the release of carvacrol and thymol was optimized to increase the post-harvest shelf life of fresh strawberries and bread during storage. Thermal properties of the developed packaging material were determined by differential scanning calorimetry (DSC) and thermogravimetric analysis (TGA). Volatile compounds in food samples contained in active packaging systems were monitored by using headspace solid phase microextraction followed by gas chromatography analysis (HS-SPME-GC-MS) at controlled conditions. The obtained results provided evidences that exposure to carvacrol and thymol is an effective way to enlarge the quality of strawberries and bread samples during distribution and sale.
URI: http://hdl.handle.net/10045/33684
ISSN: 1996-7098
Idioma: eng
Tipus: info:eu-repo/semantics/article
Revisió científica: si
Versió de l'editor: http://jcct.lp.edu.ua/
Apareix a la col·lecció: INV - NANOBIOPOL - Artículos de Revistas
INV - AAQCN - Artículos de Revistas

Arxius per aquest ítem:
Arxius per aquest ítem:
Arxiu Descripció Tamany Format  
Thumbnail2013_Ramos_etal_CCT.pdf253,31 kBAdobe PDFObrir Vista prèvia


Tots els documents dipositats a RUA estan protegits per drets d'autors. Alguns drets reservats.